Predstavitev DIJAŠKIH PODJETIJ V ŠOLSKEM LETU 2020/2021

 

Eco Can

V podjetju Eco Can d. d., JA Slovenija, smo zaposleni tehniki elektronskih komunikacij.  Odločili smo se, da bomo naše znanje s področja krožnega gospodarstva in ekologije uporabili za izdelavo izdelka, ki je v celoti izdelan iz recikliranih materialov. Pokazati vam želimo, kako ponovno uporabiti materiale, ki bi jih drugače uničili ali pa, kar je še slabše, da bi končali na divjih odlagališčih v naravi.

Izdelali smo sadilni komplet, Mini ekološki vrtiček,  ki bo kupcem prinesel zadovoljstvo pri vzgoji lastnih sadik za svoj vrt, omogočil zasaditev temnih kotov stanovanja, ali pa služil samo kot dekoracija na temnih sobnih  policah.

S svojim izdelkom želimo tudi ozaveščati kupce o tem, kako pomembno je razmišljati vnaprej: kaj bomo storili s plastenkami, v katerih smo kupili pijačo? Z našim Mini ekološkim vrtičkom, vsaj nekaj teh plastenk ponovno uporabimo in jih vrnemo v krog porabe.


Efip

Smo tehniki elektronskih komunikacij in odločili smo se, da bomo naše znanje s področja elektrotehnike uporabili za izdelavo izdelka, ki je uporaben, izgleda lepo in je v celoti izdelan iz recikliranih materialov.

To smo dosegli tako, da smo izdelali našo svetilko v celoti iz recikliranih materialov, s čimer smo praktično izničili stroške izdelave in temu je primerna tudi cena našega izdelka, kvaliteta izdelka pa s tem ni spremenjena. Tako na tržišču ponujamo lepo in kvalitetno namizno svetilko. Primerna je tudi kot darilo in kot primer ozaveščanja ljudi, da dobro premislijo, preden karkoli odvržejo na odpad.


Zelena Furija

Naš cilj je ustvariti uporabno in kvalitetno zabavno in poučno družabno igro. Z igranjem igre združujemo generacije, rešujemo problem dolgega časa v času karantene in problem zasvojenosti z telefoni, računalniki, televizijo, igralnimi konzolami …

Letošnja tema je krožno gospodarstvo zato smo pri izdelavi elementov igre poskušali uporabiti  čim več odpadnih materialov. Tako smo ponovno uporabili in dali novo funkcijo starim, odsluženim  kartam.

Gre za namizno igro, saj nismo želeli, da bi tudi pri tej igri igralci uporabljali  aplikacijo na telefonu ali računalniku. Čeprav obstaja veliko različnih iger s kartami, je naša unikatna, saj so  tema  igre znani Slovenci s področja kulture, športa, glasbe, filma, znanosti, književnosti …

Primerna je za vse generacije, saj so vprašanja različnih težavnosti, prav tako področja, tako da se lahko igra prilagodi različnim igralcem.


Home Hoop

Se tudi vi dolgočasite, ko večino časa preživljate za računalniki? Vas boli hrbet in si želite neke dinamične igre, igrišča pa so zaprta in vaši sošolci so vsak na drugem koncu in edina komunikacija z njimi je spet … računalnik!!!  S člani družine ste preigrali vse družabne igre in sedaj iščete, kako bi se še lahko zabavali?

Za vas imamo rešitev!

Naredili smo sobni koš, ki nudi ure in ure zabave za vso družino, za vse družinske člane. Enostaven je za montažo, če ga obesite na stol, lahko igrajo najmlajši, ali pa najstarejši celo iz naslanjača. Če ga obesite na vrata, se lahko odvije prava tekma. In to še ni vse! ob vsakem zadetem košu, zasveti led trak okrog table in še popestri igro.

Za izdelavo smo izbrali materiale, ki bi sicer končali na odpadu, zato smo poleg zabave naredili tudi nekaj koristnega za naše okolje.

Zakaj ravno naš koš?

To ni navaden koš, saj ima dodan senzor, ki sproži led trak, nameščen ob robu table, da zasveti ob zadetku. Odlikuje ga kakovostna izdelava in enostavna montaža. Razen senzorja in led traku je v celoti izdelan iz recikliranih materialov.

Je produkt našega znanja in dobrega sodelovanja z lokalnimi obrtniki, starši in prijatelji. Ponosni smo, da nam je kljub temu, da smo večino šolskega leta preživeli ločeno, uspelo sodelovati, si enakomerno porazdeliti delo in izdelati uporaben in kakovosten izdelek.


InBeatOn

Vas bolijo noge?! Veliko sedite doma za računalnikom ali v službi in vas zaradi tega bolijo mišice? Ste športniki in bi se vam zaradi napornih treningov prilegla masaža? Ali pa si masažo želite kar tako? Ali ob sproščanju radi poslušate glasbo? Če ste v večini primerov odgovorili z DA, potem berite naprej.

Smo  podjetje InBeatOn  in izdelujemo najsodobnejše valjčke za masažo oziroma sprostitev mišic. Naš valjček vključuje še sodobno tehnologijo, ker ima v sebi vgrajen bluetooth zvočnik, s katerim boste preko  telefona, ob sproščanju in raztezanju mišic, uživali v svoji najljubši glasbi.

V podjetju smo zaposleni sami športniki, zato vemo, kako pomembna je sprostitev mišic po napornih treningih, istočasno smo zaradi dela na daljavo prisiljeni veliko sedeti za računalniki, zato smo prišli do ideje masažnega valjčka z vgrajenimi bluetooth zvočniki.

Vemo, kako pomemben je trening, če želimo dosegati uspehe, vemo koliko se je potrebno učiti v šoli, da bom dobili dovolj znanja za opravljanje poklica, sedaj pa se želimo preizkusiti še v podjetništvu in pridobiti izkušnjo tudi na tem področju.


Mumban

Se je tudi vam že zgodilo, da ste bili na pikniku in ugotovili, da je po dveh urah sladoled, čeprav je bil v hladilni torbi,  že stopljen? Ste tudi vi na pikniku plesali na  glasbo preko telefona in kar na lepem obstali v tišini, saj se je telefon spraznil?

V podjetju Mumban smo se odločili, da odpravimo vaše težave. Ponujamo vam predelavo vaše hladilne torbe na polnjenje preko sončnih celic, istočasno pa dodamo še polnilno postajo, s katero boste lahko znova in znova polnili svoj telefon.

Cilj našega podjetja je, zagotoviti kakovosten izdelek, ki zagotavlja ure in ure hladnih prigrizkov in pijač – vse dokler jih ne zmanjka in ure in ure poslušanja dobre glasbe – vse dokler se ne utrudite.


Skrs

Veliko smo se pogovarjali o tem, kako zmanjšati onesnaženost, o krožnem gospodarstvu, o življenju brez odpadkov. Kam gredo vsi odpadni materiali, ki jih zavržemo? Ali je mogoče katere od teh materialov ponovno uporabiti in na kakšen način? Dobili smo idejo, da naredimo elegantne tabureje iz odvečnih plastenk in oblačil,  katerih se ne uporablja več.

Izdelek je primeren kot:

  • stojalo za rože,
  • klubska mizica,
  • stolček,
  • igralna kocka za otroke,
  • pručka (v primeru, da je narejena iz manjših plastenk).

taPlu

Smo dijaki 3. letnika Srednje tehniške in strokovne šole na ŠC PET, smer tehnik elektronskih komunikacij.  Pri predmetu trženje smo ustanovili podjetje taPlu, ki se ukvarja z izdelovanjem dekorativnih predmetov iz plute, natančneje iz starih plutovinastih zamaškov za zapiranje steklenic.

Zakaj smo izbrali to idejo? Ker smo želeli izdelovati dekorativne predmete, iz materialov, ki niso tako zelo prepoznavni. Večina ob reciklaži pomisli na plastenke, papir in tekstil, mi pa smo za glavno surovino uporabili zamaške.  Izdelujemo ptičje hišice, podstavke za vročo posodo, lončke za šolske ali gospodinjske potrebščine, lahko tudi izdelke po naročilu kupca.

Kot izziv smo sprejeli »izlet« na področje podjetništva, ki je za nas popolnoma novo. Vedeli smo, da nas čaka kar nekaj ovir, predvsem tudi trenutna situacija in veseli smo, če bomo tudi z našimi izdelki vsaj malo polepšali negotove dni.