V torek, 18. 10. 2022, se je na naši šoli v okviru mednarodnega projekta Ekošola pod sloganom »We are running out of time« odvijal podnebni tek. Kot smo že poročali, so na njem sodelovali tako dijaki kot profesorji, ki so s skupnimi močmi pripomogli k uspešno izpeljanemu dogodku.

Štafetni tek pa ni edina aktivnost, ki je potekala na naši šoli. Sočasno si je bilo na stenah hodnikov moč ogledati tudi čudovite plakate, ki bodo celo šolsko leto opozarjali na perečo okoljsko problematiko. Plakate so pod mentorstvom naših profesorjev izdelali dijaki in dijakinje vseh letnikov. Plakati prikazujejo cel spekter podnebnih sprememb, ki so podprte s konkretnimi številkami in prikazujejo lokalne in globalne negativne posledice za okolje, katerega del smo tudi mi.

Slogani, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega

Transparenti s trase

Plakati z nadrobno vsebino

Nastalo je nekaj izjemnih plakatov s slogani in slikovnim materialom. Plakati so obešeni po vseh hodnikih in s svojo sporočilno vrednostjo na vsakem koraku opominjajo na globalno razsežnost podnebnih sprememb ter obenem opozarjajo, da moramo za splošno dobro tudi mi sami spremeniti način delovanja. To je edini izhod iz sicer nič kaj up vzbujajoče situacije.

Intenzivne priprave na dogodek so potekale več tednov, vanje pa so bili vpeti dijaki iz vseh razredov. Z domiselnimi idejami in motiviranim pristopom so dijaki pod budnim očesom profesorjev prispevali svoje ideje, nakar so se te prelile na papir oz. plakate ter se med drugim udejanjile v intervjujih in avdio posnetkih. Niso namreč le plakati tisti, ki krasijo šolske prostore.

Nekateri dijaki so v znak sodelovanja pri projektu spisali članke, v katerih opozarjajo na negativne posledice globalnih sprememb.

Odstavek iz članka enega izmed dijakov, spisan v angleškem jeziku

“All life on Earth – from Ecosystems to human civilization – is vulnerable to a changing climate. Since the first reports, the evidence has become stronger: our world is warming and dangerous climate change and extreme events are increasingly impacting nature and people’s live everywhere. Changes in temperature, rainfall and extreme weather have also increased the frequency and spread of diseases in wildlife, agriculture and people. We see a lengthening wildfire season and increases in the area burned.”

Ardian Kajtazović, 4. c

Spet drugi so sodelovali pri intervjuju, ki je objavljen na spletni strani. Pri tem so se urili v veščinah postavljanja vprašanj, njihovega oblikovanja ter artikulacije odgovorov.

Navsezadnje pa je nekaj dijakinj sodelovalo tudi pri avdio obveščanju. Ena izmed njih se nas je s svojim nežnim glasom kot uvod v vsem znano himno miru »We are the world« resnično dotaknila.

Štafetni tek je bil z organizacijskega vidika največji zalogaj, a nam ga je s skupnimi močmi uspelo izpeljati. Prispevek in pristop številnih profesorjev, začrtanje trase, sama idejna zasnova, vseobsegajoča organizacija, 3 šolske ure, 187 tekačev iz 17 oddelkov, 634 pretečenih kilometrov ter seveda angažma dijakov, brez katerih dogodka ne bi mogli izpeljati, so zadosten razlog za to, da lahko brez zrna dvoma dogodek označimo kot uspešen.

Fotografije dijakov in profesorjev s podnebnega teka