V programu Ekošola smo se jeseni pridružili največjemu mednarodnemu dogodku z naslovom »Čas se izTEKa podnebni tek« (Running Out of Time – RooT 2022)  s skupnim ciljem: ukrepati za podnebje, proti podnebnim spremembam, za ohranjanje biotske pestrosti in naravnih virov.

Na 7.767 km dolgo potovanje se je podnebna štafeta začela septembra v Glasgowu na Škotskem in bo prečkala 18 držav, 6. novembra pa zaključila svojo pot v Sharm El Sheiku v Egiptu.

Naša ŠCPET podnebna  štafeta, narejena seveda iz odpadnega materiala, bo v torek, 18. oktobra, spremljala simbolično tudi naše tekače dijake, profesorice in profesorje.

Simbolični štafetni tek po bežigrajskih ulicah bo potekal po razporedu. Trasa je dolga 1.8 km.

Ob progi se bodo odvijale različne »podnebne« aktivnosti in skupaj z vami bomo seštevali pretečene kilometre v znamenje solidarnosti do tistih, ki zaradi posledic podnebnih sprememb nimajo dovolj hrane in pitne vode, se soočajo s posledicami suše, poplav, požarov …

Projektu smo se pridružili,

ker želimo biti ozaveščeni o problematiki podnebnih sprememb v povezavi z revščino v Afriki, o vplivu in odnosu ljudi na okolje, vzrokih in učinkih podnebnih sprememb, zmanjšanju svojega vpliva na okolje, kako lahko spremenimo svet na boljše ali slabše. Pomembno je, da se kot posamezniki in kot družba zavedamo, da posledice podnebnih sprememb vplivajo na vse nas. Ob tem si zastavimo vprašanje, kaj lahko sami storimo, da zmanjšamo vplive na okolje in podnebje. Razmislimo in začnimo z malenkostmi.

 Ugašajmo luči, hodimo peš, vozimo se s kolesom, uporabljajmo javni prevoz, varčujmo z vodo, posadimo drevesa in rastline, ki jih imajo žuželke rade, reciklirajmo oblačila, ločujmo odpadke.

 Vabljeni, da skupaj z nami pospremite štafetno palico na njeni poti in prispevate svoj glas za lepši jutri.

Intervju – Kaj mislijo naši dijaki o podnebnih spremembah?

 Vabljeni, da skupaj z nami pospremite štafetno palico na njeni poti in prispevate svoj glas za lepši jutri.