Dan samostojnosti in enotnosti je državni praznik v Republiki Sloveniji, ki ga praznujemo 26. decembra.

Ta dan obeležuje razglasitev izidov plebiscita o samostojnosti 26. decembra 1990 (plebiscit je potekal 23. decembra 1990), na katerem je od 93,2 odstotkov udeleženih volivcev na vprašanje »Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno (tj. 88,5 odstotka vseh volivcev), s čimer se je začela osamosvojitev Slovenije.

Do septembra 2005 se je praznik imenoval le dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, dopolnili z in enotnosti, saj naj bi ta dan namreč Slovenci pokazali največjo mero enotnosti v svoji zgodovini.

Proslava ob Dnevu enotnosti in samostojnosti

“Lepa je moja dežela. Lepa do muke.
Samo tu gruli prsteno grlo rim.
Samo tu so tudi groze manj hude.
Samo tu lahko živim.”
Tako je misli o naši deželi spletal Tone Pavček, ki se ga spominjamo tudi kot zagovornika svobodne in neodvisne Slovenije.
Jaka iz 3. D in Tia iz 3. B pa sta nas spomnila, kaj smo 23. decembra 1990 s plebiscitom dosegli in kakšen je pomen samostojnosti in enotnosti za našo sedanjost in prihodnost.

Zato praznujmo 26. december s ponosom, predvsem pa z zavestjo, da smo sposobni uresničiti tudi najbolj drzne in ambiciozne ideje.

Domovina

“Ljubim vsak slovenski kraj,
do Ljubljane in nazaj.
Naj je srečna moja domovina.
Še nas veže skrita moč – dvojina.”
Feri Lainšček

Alja iz 3. B nam je v pesmi, Za Slovenijo živim, prebudila čustva do naše domovine,  Marcel iz 2. D razreda pa nas je na koncu proslave popeljal v čarobni čas božiča s pesmijo Merry Christmas.

Zvočni posnetek proslave

Želimo vam, da bi v prihajajočem letu odtisnili svetle sledi.

SREČNO Slovenija in ŠCPET!