Mednarodni dan strpnosti, ki ga obeležujemo 16. novembra, je spominski dan, ki ga je Generalna konferenca Unesco razglasila v Deklaraciji o načelih strpnosti 16. novembra 1995. Na ta dan je UNESCO obeležil 50. obletnico nastanka in podpisa Unescove ustave. Generalna skupščina OZN je leta 1996 povabila države članice, da obeležujejo dan strpnosti z aktivnostmi, ki so usmerjene na izobraževalne ustanove in širšo javnost.

Vir: UNESCO nacionalna koordinacija Slovenije

STRPNOST je v sodobnem času pomembna in ključna za zdrav in tvoren razvoj posameznika in družbe, zato je bistveno, da se zavedamo, da strpnost ni nekaj samoumevnega, ampak si je zanjo potrebno prizadevati, se o njej izobraževati in jo trajno negovati.

Ob mednarodnem dnevu strpnosti tudi na naši šoli poglabljamo vėdenje o pomenu strpnosti. 14. novembra smo imeli kulturni dan in gostili Društvo za boljši svet, ki nas je z gledališko predstavo Super, da smo različni opomnil, da je strpnost harmonija različnosti.

Počakaj nekaj dni,

da se ohladi,

da iskrica ponovno zaiskri

in ljubezen nazaj zaživi.

Počakaj, da prelepa beseda

lepo mesto najde.

Počakaj! Da bo pravi trenutek.

Počasi še tli …

Tiho se razprostira

skozi zlomljeno srce.

Z iskrico ponovno zagori

in dušo lepa misel umiri.

                                                                           Dijakinja 4. letnika         

Tema letošnjega projekta je LEPA BESEDA LEPO MESTO NAJDE, zato smo izdelali ŠKATLICE STRPNOSTI, le te pa se polnijo z lepimi, pozitivnimi besedami, citati, mislimi, sporočili, zahvalami, pesmimi …