Dijaško tekmovanje Generacija €vro vsako leto organizira Evropska centralna banka skupaj z nacionalnimi centralnimi bankami evrskega območja. To je  priložnost za spoznavanje ekonomije in razumevanje delovanja denarne politike evrskega območja. Namen tekmovanja je srednješolce ozavestiti o pomembnosti denarne politike in stabilnosti cen.

Letošnje tekmovanje je bilo že od začetka leta malo posebno. Začeli smo nekoliko kasneje in ga zaključili virtualno.

Tekmovanje je potekalo v treh krogih in pričelo se je sredi oktobra, ko so se prijavljene ekipe soočile s spletnim kvizom, sestavljenim iz vprašanj o monetarni politiki, Evropski centralni banki in Evrosistemu. Tega dela tekmovanja se je letos iz Slovenije udeležilo 16 ekip. V drugem krogu so tekmovalci pripravljali referate na temo “Napoved obrestne mere, ki jo je ECB napovedala marca”. V zadnjem, tretjem krogu pa se je pet ekip, ki so se v drugem krogu najbolje odrezale, predstavilo in ekipe so odgovarjale na vprašanja pred štiričlansko komisijo Banke Slovenije.

Zmagala je ekipa Absolutne ničle iz II. Gimnazije Maribor. V zadnjem krogu so sodelovali še Bankirji iz Gimnazije Franceta Prešerna Kranj, GRL PWR iz Škofijske klasične gimnazije, Žabice iz Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije ter Vegovci iz Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana.

»Ekipo Žabice iz STSŠ ŠC PET so sestavljali dijaki 4.c razreda: Dijana Blažević, Andreja Mićić, Mark Jandrlić in Branko Stojčić.«

Hvala in čestitke dijakom za dobro in inovativno predstavitev.

 

Mentorica in vodja projekta Generacija Evro: Ksenija Sever Žižek

Ljubljana, marec 2021