Devet dijakov programa elektronskih komunikacij in dva profesorja STSŠ ŠC PET so se 12. 3. odpravili na izobraževanje v okviru programa ERASMUS+ v turško Antalyo. Potovanje smo pričeli v zgodnjih jutranjih urah v Ljubljani, se peljali do Dunaja, od tam pa z letalom poleteli v Antalyo. V Turčiji nas je pričakalo deževno, pa vendar toplo vreme. Lokalni vodič in koordinator Murat nas je pospremil do hotela v centru mesta. Sledila so prva navodila o obnašanju, seznanjanje z običaji, prometnimi predpisi, večernim življenjem in drugimi pomembnimi stvarmi. Po kosilu smo naredili prvi ogled okolice hotela, opravili menjavo denarja (turška lira) in se sprehodili po zelo dolgi obalni promenadi ob prekrasni peščeni plaži. Opazili smo, da mesto obdajajo visoke gore, tudi preko 3.000 m, kjer je bil ponekod še sneg. Zelo impresivno.

Dijaki naj bi delovno prakso in izobraževanje opravljali na lokalni občini, vendar se je že drugi dan izkazalo, da institucija na to ni bila najbolje pripravljena in organizirana. Obvestili smo centralo Erasmusa v Ankari, ki je nato uredila alternativno izobraževanje v enem od zasebnih programerskih IT-podjetij, kjer so dijaki dnevno spoznavali programske osnove, različna programska orodja in tako tudi praktično nadgradili teoretska znanja, pridobljena v šoli.

Vsakodnevno so bili organizirani izleti na različne lokacije v mestu Antalya kot tudi na točke izven kraja bivanja. Ogledali smo si antično mesto Side s čudovitimi arheološkimi ostanki objektov, amfiteater in še veliko drugih znamenitosti. Posebna izkušnja je bila obisk bazarja, kjer smo se dijaki pogajali za najboljšo možno ceno. Zelo življenjska in praktična izkušnja. Impresivni so bili tudi obisk starega dela mesta, vstop v džamijo, obisk arheološkega muzeja. Tudi obisk rokometne tekme ekip Antalye in njenega rivala je bilo posebno doživetje. Popoldanske urice smo si krajšali s športnimi aktivnostmi (nogomet, namizni tenis, košarka), jasno, tudi vsakodnevno kopanje je bilo redno na programu. Vzpostavili smo tudi poznanstva z dijaki iz Madžarske, Češke in Estonije.

Pri obedih smo lahko okušali raznovrstno turško prehrano, polno včasih tudi eksotičnih okusov in esenc.

Bivanje v Turčiji je  za nas pomenilo novo življenjsko izkušnjo. Spoznali smo drugo kulturo, običaje, navade in imeli priložnost spoznati življenje v zelo znanem obmorskem turističnem mestu Antalya. Vsi zadovoljni, polni bogatih spoznanj, izkušenj in novih poznanstev smo se, sicer malce utrujeni, 23. marca srečno vrnili v Ljubljano. Malce grenak priokus ob sicer čudoviti izkušnji je ostal le zaradi »trdega« letalskega pristanka na Dunaju, ampak tudi to ni pokvarilo naših pozitivnih vtisov in spoznanj.

Več informacije na povezavi: https://sc5erasmus.blogspot.com/