Dobrodošli v prvi epizodi našega PET-kasta, kjer bomo enkrat mesečno gostili zanimive sogovornice in sogovornike ter odpirali različne, zanimive teme, kajti

  • smo povezani s ŠC PET
  • skrivnostni začetek, kdo bo naš-a gost-ja, bo vedno naPET
  • ne bo vam treba skoraj nič zaPET
  • za naš in vaš pogum dodelili bomo zvezdic PET

Kmalu vidimo se sPET!

Kaj je podkast in kako deluje?

Podkast je tip digitalne avdio-vizualne vsebine, ki je na voljo na različnih platformah. Poznamo podkaste, ki so izključno v avdio obliki in jih lahko samo poslušamo npr. med tem ko smo na sprehodu, ko kuhamo ali pa ko opravljamo neko delo pri katerem ni potrebna naša vizualna pozornost. Podobno kot pri poslušanju radia. 

Bolj popularna podkast verzija pa je avdio-vizualna, ki jo lahko tudi gledamo in s tem pridobimo občutek zaupanja saj vidimo osebe, ki se pogovarjajo, ter občutek vključenosti v pogovor.

Vrste podkastov

Podkaste v grobem delimo na avdio in avdio-vizualne. Torej take, ki jih poslušamo kot radio, ter take, ki jih lahko tudi vizualno spremljamo. Podkasti se delijo tudi na monologe, intervjuje ali pa na okrogle mize – to pomeni da je več oseb za isto mizo in debatirajo o določeni temi.

Monologni podkast

Z drugimi besedami solo podkast, izgleda približno tako, da ena oseba govori oziroma razlaga o neki temi samo svojim poslušalcem – torej brez sogovornika. Za tako vrsto podkasta mora voditelj dati poslušalcu občutek kot da govori z njim npr. voditelj mora vedeti kdaj narediti pavzo v pogovoru, kdaj postaviti vprašanje, kdaj pričakovati odgovor itd.

Prednost solo podkasta je v tem, da se prilagajaš samo sebi, ustvariš globoko povezavo s svojimi poslušalci in se ravnaš samo po svojih načelih.

Intervju podkast

Voditelj in sogovorec debatirata o določeni temi, najpogosteje o temi o kateri sogovorec veliko ve oziroma ima predznanje. V večini primerov je tako, da če je gost recimo zdravnik ga voditelj sprašuje o stvareh povezanih z medicino oz. zdravstvom in tako je tema pogovora lahko človekovo zdravje. Tako lahko vsak, ki išče informacije o izboljšanju človekovega zdravja pridobi zanesljive informacije s strani nekoga, ki dela v tej stroki.

Slabost takšnega podkasta je v tem da se je potrebno usklajevati z časom in potrebami sogovorca ter s pridobivanjem sogovorcev še posebej v začetni fazi ko podkast ni poznan.

VIR: protko.si