Na naši šoli smo lansko leto zaključili tri leta trajajoč projekt Varne mobilnosti v okviru projekta Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Ob tem projektu smo se začeli še bolj zavedati, kako pomembna je vrednota varne mobilnosti. Živimo v svetu, v katerem je vse preveč hitenja, z željo čim prej priti na cilj. Pri tem velikokrat pozabljamo, da moramo biti pri prometni mobilnosti pozorni ne samo na našo vlogo v prometu, temveč tudi na druge udeležence oz. soudeležence v prometu. Posebej ranljivi so najmlajši in prvošolčki.

Zato smo tudi letos nadaljevali z odmevno akcijo »Z roko v roki varno v šolo« , ki smo jo zastavili skupaj s policisti pred tremi leti in jo tradicionalno organiziramo vsako leto. Letos je potekala je od prvega do tretjega septembra.

Cilj akcije je, da so dijaki naše šole skupaj z mentorjema prof. Milanom Casagrandejem in prof. Srđanom Vukovićem ter policisti z združenimi močmi poskrbeli za varnost mladih udeležencev v prometu na križiščih in prehodih za pešce ter opozarjali voznike motornih vozil na previdno vožnjo in vestno upoštevanje cestno prometnih predpisov. Za varnostno opremo dijakov in mentorjev so se tudi tokrat potrudili in poskrbeli za varnost s strani Mestne občine Ljubljana, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ljubljana za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Mogoče bi nekdo rekel: »Kaj pa je to takega?«. Vendar temu ni tako, saj so najmlajši, pa tudi srednješolci udeleženi v nešteto nesrečah prav ob prehodu čez cesto. Tragedij in posledično trpljenja ob izgubi ali poškodbi nam bližnjih je ogromno.

Zato smo policistom na sami akciji pomagali posneti tudi video, v katerem najmlajši nam vsem pošiljajo pomembna sporočila glede varnosti v prometu. Video vam je na voljo na povezavi. Ogledate si ga lahko tudi na spletni povezavi: https://drive.google.com/file/d/1Rn-I_Ivm8JUD_KbWkvFB3SO1BghpOwAZ/view?usp=sharing.

Otrokom bodimo vseskozi vzgled in naj to velja celo leto in ne samo prvi šolski dan.

Želimo vam srečno pot v šolo!

 

Mentorja:

Prof. Milan Casagrande in

Prof. Srđan Vuković