V okviru projekta JA Slovenija, Moje podjetje, dijaki in dijakinje iščejo kreativne in inovativne ideje za reševanje problemov vsakdanjega življenja.

V procesu nastajanja njihovih izdelkov ali izvajanja storitev spoznajo organizacijo dela v realnih podjetjih, od del in nalog v kadrovskem in finančnem oddelku do nabave surovin in izdelave izdelkov v proizvodnji. Poseben izziv predstavljata tudi področji trženja in marketinga, kjer morajo hitro in učinkovito predstaviti svoje delo, poudariti prednosti in dodano vrednost svojih izdelkov ali storitev in o uporabnosti svojih idej prepričati potencialne kupce.

Osnovni namen projekta je prispevati k dvigu sposobnosti mladih za uresničevanje svojih zamisli, kar vključuje prepoznavanje priložnosti, ustvarjalnost, inovativnost, dajanje pobud in sprejemanje tveganj, vodenje, zapisovanje projektov, odločenost za doseganje ciljev, motivacijo, komuniciranje in timsko delo.

Projekt se zaključi s sejmom vseh slovenskih dijaških podjetij, kjer tekmujejo v različnih kategorijah. Dijaki obeh programov Srednje tehniške in strokovne šole s svojimi poslovnimi idejami vsako leto posegajo po najvišjih mestih v posameznih kategorijah.

JA Slovenija, Moje podjetje v šolskem letu 2022/2023

Srednja tehniška in strokovna šola Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije že 10 let uspešno sodeluje v programu JA Slovenija, Moje podjetje. V njem sodelujejo dijaki in dijakinje  tretjega letnika programa tehnik elektronskih komunikacij (TEK) pod mentorstvom prof. Andreje Glavič in dijaki in dijakinje tretjega letnika programa ekonomski tehnik (EKT) pod mentorstvom prof. Mojce Gorjan, ki se ji je v zadnjem letu pridružil še prof. Srđan Vuković.

Dijaki so v 10 letih ustanovili preko sto dijaških podjetij, znotraj katerih so z inovativnimi in kreativnimi idejami reševali vsakdanje probleme.

Delo v dijaških podjetjih se izvaja kot projektno delo, znotraj katerega se dijaki z metodo »learning by doing« učijo veščin komunikacije, timskega dela, odgovornosti, natančnosti in organiziranja svojega dela in dela celotnega tima. Preko določenih nalog spoznajo teoretične osnove s področja podjetništva, kot so marketing, promocija, finance, poslovno komuniciranje, nabava materialov in organizacija proizvodnje.

Osnovni namen projekta je prispevati k dvigu sposobnosti mladih za uresničevanje svojih zamisli, kar vključuje prepoznavanje priložnosti, ustvarjalnost, inovativnost, dajanje pobud in sprejemanje tveganja.

Rdeča nit delovanja dijaških podjetij je tudi skrb za okolje in vključevanje v krožno gospodarstvo. Njihovi izdelki in storitve tako temeljijo na ponovni uporabi odpadnih materialov, predelavi že obstoječih naprav in uporabi obnovljivih virov energije.

Vsako leto se dijaška podjetja uspešno uvrščajo na Nacionalno tekmovanje Moje podjetje, kjer v posameznih kategorijah dosegajo najvišja mesta. Še posebej smo ponosni na številne nagrade s področja inovativnosti in krožnega gospodarstva.

Dosežki v šolskem letu 2022/2023:

  • Regionalnega tekmovanja se je udeležilo 5 dijaških podjetij s programa EKT in 8 dijaških podjetij s programa TEK.
  • Na nacionalno tekmovanje so se uvrstila  štiri dijaška podjetja s programa TEK in osvojila:
  • Tretje mesto v kategoriji Najbolj inovativen izdelek – podjetje Prostorč’k, d. d. in tretje mesto v kategoriji za Najboljši video – podjetje Elite Recycle, d.d.
Cozy Light
Elite Recycle
Prostorč’k

8. JA nacionalno tekmovanje programa Moje podjetje 2021 >>>

V šolskem letu 2020/2021 se je odvijalo že 8. JA nacionalno tekmovaje programa Moje podjetje, ki se je odvijalo v četrtek in petek, 6. in 7. maja 2021. Dogodek je v letošnjem letu potekal preko spleta, zaradi posledic COVID-19. Dogodek je bil izveden pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja.

»V šolskem letu 2016/2017 je bilo podjetje Ekobottle pod mentorstvom Andreje Glavič izbrano za Naj podjetje leta in se je uspešno predstavilo tudi na evropskem tekmovanju v Bruslju.«

JA Slovenija, šolsko leto 2019/2020

Dijaki programa Tehnik elektronskih komunikacij so tudi v letošnjem letu sodelovali na sejmu dijaških podjetij v okviru projekta JA Slovenija.

V letošnjem letu je bila v tekmovalni del v sodelovanju z EIT (Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo), dodana nova kategorija Raw materials (surovine-kovine, recikliranje in krožno gospodarstvo).

V tej kategoriji je podjetje DRY ME NOW (David Šuštaršič, Žiga Grobovšek, Al Mahić, Aljaž Eferl, Urban Indof) zasedlo prvo mesto.

Njihov izdelek je  Sušilnik oblačil na vroči zrak. Namenjen je hitremu sušenje bund, nogavic, rokavic ali čevljev.

Za izdelavo sušilnika oblačil na vroči zrak so dijaki uporabili ostanke lesa, ostanke vodovodnih cevi in stare,  odslužene koleščke pisarniških stolov.

Za nagrado so dijaki povabljeni na EIT RM konferenco v Italijo, v mesecu decembru.

Med pet najboljših v tej kategoriji so se uvrstili tudi dijaki podjetja 6B (Edin Alijagić, Jakob Melkić Sitar, Amir Čamdžić, Nik Dimc, Jan Ambrožič, Patrik Jarc) z Urejevalnikom osebnih predmetov, narejenim iz odpadne pločevine.

Mentorica:
Andreja Glavič
andreja.glavic@scpet.si

Dry me now
6b