Prispevek učiteljev Matjaža MLINŠKA in Gregorja RAKEFA, objavljen v januarski številki Računalniških novic, s predstavitvijo našega izobraževalnega programa tehnik elektronskih komunikacij.

Tehnik elektronskih komunikacij z vsebinami prihodnosti

Sledite nam v prihodnost

Na Srednji tehniški in strokovni šoli Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana s programom tehnik elektronskih komunikacij sledijo razvoju strokovnih področij, ki vključuje poglobljeno spremljanje trenda komunikacijskih pametnih omrežij.

V prenovljenem programu tehnik elektronskih komunikacij, ki ga izvajajo na ŠC PET, so prestavili mejo raziskovanja, varovanja osebnih podatkov, ozaveščanja in spremljanja razvoja strokovnega področja na višjo raven. Zavedajo se namreč, da področje, ki ga izobraževalni program zajema danes igra pomembno vlogo v gospodarstvu. Ne govorimo zgolj o tehnikah in načinu komuniciranja, upravljanju naprav, internetu in brezžičnih komunikacijah, ampak tudi o področju, ki se zelo hitro razvija v velikih svetovnih korporacijah. Gre za željo po zbiranju podatkov, raziskavah in digitalnem urejanju. Razvoj, ki ga diktira človek, in potrebe po stalni dostopnosti načenjajo tudi našo osebno digitalno varnost, našo nedotakljivost … Na ŠC PET posvečajo veliko časa tako teoretičnemu kot tudi praktičnemu osmišljanju komunikacijske varnosti, iskanju internetnih pasti in izvedbi varne komunikacijske povezave. Zavedajo se, da antivirusni programi za kompleksnost podjetja/ustanove ne zadostujejo, in če želimo varno odpreti naša internetna komunikacijska vrata v svet, lahko to storimo z znanjem, ki ga pridobimo na ŠC PET. Že dolgo obstajajo poklici elektrotehnik, strojni tehnik, računalniški tehnik, tehnik mehatronike; vendar pa je prav tehnik elektronskih komunikacij poklic, ki povezuje vse zgoraj naštete in še katere tehnične smeri, kajti za nemoteno opravljanje dela jim nudi nujno potrebno varno odpiranje vseh komunikacijskih linij, ki se začne z osnovnim poznavanjem varno postavljenih inštalacij.

Sodobna tehnologija je prisotna v vsaki novogradnji. Način ogrevanja, urnik vklapljanja/izklapljanja luči, nadzorni sistemi, daljinsko upravljanje vrat … lahko vsak stanovanjski objekt spremenijo v t. i. pametno hišo. Na ta način ima lastnik lahko veliko ugodnosti, hkrati pa prihrani predvsem pri porabi električne energije. Sam sistem pametne hiše lahko simulira prisotnost lastnika in tako odganja vlomilce, čeprav le-ta brezskrbno uživa na dopustu in svoj dom upravlja kar na daljavo preko internetnega ali mobilnega omrežja. Seveda so sistemi pametne hiše kompleksni in zato lahko zadovoljijo vsa pričakovanja tudi najzahtevnejših lastnikov. V osnovi se mora danes investitor pri gradnji hiše ali prenovi stanovanja odločati med klasičnimi elektroinštalacijami ali pametnimi inštalacijami. Prednosti in slabosti posamezne izbire bo občutil šele, ko bo v svoji hiši dejansko živel in sistem vsakodnevno uporabljal. Vsekakor izbira vpliva tako na ceno izvedbe kot na funkcije in možnosti končnega sistema. Klasične inštalacije so praviloma cenejše, vendar hkrati zelo zanesljive. Stikala, vtičnice in ostala oprema klasičnih inštalacij so že dobro preizkušena in ne vsebujejo nobene krmilne logike. Seveda na tržišču obstajajo tudi moduli in komponente, ki lahko klasično inštalacijo naredijo pametno. Pametne inštalacije imajo v vsakem modulu in elementu sistema pametne hiše vgrajeno neko krmilno logiko, ki jo upravlja nek centralni strežnik. Posamezni element pametnih inštalacij ima sposobnost komuniciranja in se preko komunikacijskega protokola sporazumeva z ostalimi elementi sistema. Posledično je “pametno” stikalo tudi precej dražje kot klasično. Da pa lahko pametna hiša in njen sistem delujeta z vsemi funkcijami in v polnosti izpolnita svoj namen, je vsekakor nujna povezava v internetno omrežje.

Znanje o inštalacijah, modulih in opremi, ki je vgrajena v pametno hišo, ter znanje o  povezavi v internetno omrežje in delovanju internetnega omrežja s prenosom informacij k uporabniku in upravljanjem sistema, vse to zagotavlja štiriletni srednješolski program tehnik elektronskih komunikacij, ki se izvaja na Srednji tehniški in strokovni šoli Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana. Izobraževalni program je prenovljen in sledi potrebam trga dela. Izvaja se od leta 2020, dijak pa v njem spozna tako klasične kot pametne inštalacije, delovanje internetnega omrežja, seznani pa se tudi z možnostmi, ki jih to omrežje omogoča. Prav tako spozna različne načine povezovanja v internetno omrežje, od povezav preko optičnega omrežja do povezav preko različnih generacij mobilnih komunikacijskih omrežij (npr. LTE in 5G, 6G?). Velik poudarek je tudi na internetu stvari (IoT), preko katerega dijak spozna programiranje različnih naprav. Glede na tehnološke trende in sam tehnološki razvoj je jasno, da trg dela potrebuje tehnike elektronskih komunikacij. Priporočamo vam, da v sklopu informativnih dni, ki bodo potekali na daljavo, obiščete ŠC PET. Konec koncev so elektronske komunikacije tiste, ki v teh posebnih časih omogočajo samo izvedbo informativnih dni.