Po koncu jesenskega dela prvenstvenih tekmovanj je v sklopu strateških aktivnosti za pridobivanje novih delivcev pravice in povečanje števila nogometnih arbitrov, je sodniški oddelek že drugo leto zapored izpeljal prednovoletni tečaj za nove sodnike v prestolnici. Na usposabljanju v Šolskem centeru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije je tridnevni sodniški tečaj za dijake obiskalo 14 kandidatov, kjer je 12 fantov in dve dekleti opravljalo tudi zaključni preizkus znanja iz pravil igre s 24 vprašanji.

Pred pomembnim teoretičnim preizkusom preverjanja znanja iz sedemnajstih pravil nogometne igre je mlade nabornike pozdravil tudi vodja strokovnega odbora pri društvu nogometnih sodnikov Ljubljana in nekdanji med leti 1999 in 2014 vrhunski FIFA pomočnik sodnika Andrej Kokolj.

Tarin Požru (Koper): “Sama igram za NK Gažon, s sošolko Tonjo pa se nama je zdel zelo zanimiv predlog profesorja, da se udeleživa sodniškega tečaja in posatneva novi sodnici, saj gre za prav posebno vlogo katere prispevek k nogometu je ogromen.”

Tonja Hojnik (Prevalje): “Obiskujem dekliški nogometni razred, prihajam iz Prevalj sicer pa sem vratarka pri ND Primorje Ajdovščina. Ker me zanima delo nogometnih sodnic in je moje življenje povezano z nogometom sem se odločila postati nogometna sodnica in si tako razširiti svoje možnosti udejstvovanja v nogometu.”

Izobraževanje je zajemalo predavanja o zakonitostih, uporabi ter intepretaciji pravil nogometne igre s predstavitvijo smernic in navodili sodnikom za delovanje in ukrepanje, vse skupaj pa je izpeljal vodja sodniškega oddelka. Za uspešno izpeljavo tečaja ima velike zasluge profesor športne vzgoje in vodja športnih oddelkov ŠCPET Ljubljana g. Iztok Žižek, zato se mu pri Zvezi nogometnih sodnikov Slovenije za zgledno sodelovanje iskreno zahvaljujemo.

Na tečaju v organizaciji sodniškega oddelka NZS je DNS Ljubljana pridobilo 10 novih sodnikov, MDNS Koper 2 nova sodnika in sodnico, eno novo sodnico pa je pridobilo tudi MDNS Maribor (aktiv Koroške).

Tekst in fotografija: NZS/ ŽD