V ponedeljek, 17. aprila, smo se v okviru pouka geografije odzvali vabilu predstavništva Evropske komisije v Sloveniji na zeleni teden v Hiši EU v Ljubljani. V Hiši EU so pripravili brezplačne aktivnosti, s katerimi bomo praznovali svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto obeležimo 22. aprila, pri tem pa nas bodo vodila načela krožnega gospodarstva in odgovornost do okolja. Svetovni dan Zemlje praznujemo že od leta 1970 in zdi se, da se človeštvo že več kot 50 let neuspešno trudi spremeniti odnos do svojega planeta.

Dan opozarja na ranljivost in enkratnost planeta, na katerem živimo. Vsi potrebujemo zdravo Zemljo, ki bo podpirala naša delovna mesta, preživetje, zdravje in srečo. Zdrav planet ni možnost – je nuja! Skupaj moramo vlagati v svoj planet, saj je edino zelena prihodnost uspešna prihodnost. Zemljo najbolj ogroža človek. Zaradi človeka so v nevarnosti rastline, ptice in druge živali, oceani, reke, travniki in gozdovi. In ker naravne vire trošimo hitreje, kot se ti obnavljajo, letošnje prireditve potekajo pod sloganom: »Vlagajmo v svoj planet.«

Dijaki 1. d-oddelka smo aktivno sodelovali v razpravi o krožnem gospodarstvu in na praktični delavnici za mlade o krožnem gospodarstvu. S krožnim gospodarstvom podaljšujemo uporabnost določenih izdelkov, zmanjšujemo porabo naravnih virov ter energije ter tako zmanjšujemo vplive globalnega segrevanja na podnebne spremembe.

Namen pogovora v razpravi je bil, da smo na izpostavljena vprašanja o krožnem gospodarstvu poiskali odgovore iz različnih perspektiv – odraslih, odločevalcev in dijakov. S strokovnjakinjami in odločevalkami s tega področja smo spregovorili o krožnem gospodarstvu v vsakdanjem življenju, ozavestili dejanja in si izmenjali ideje.

V nadaljevanju smo se dijaki vključili v delavnico, v kateri smo s pomočjo mentoric iz že uporabljenih materialov izdelovali in izdelali nove izdelke ter se tako aktivno vključili v delavnico izdelovanja peresnic iz odpadnih cerad in s tem v proces krožnega gospodarstva.