Bližajo se krompirjeve počitnice, ki jih uradno sicer imenujemo jesenske počitnice.

Ste se kdaj vprašali, od kod ime »krompirjeve počitnice«, ali ste preprosto samo veseli počitnic in oddiha od napornih šolskih obveznosti? Naj ti razkrijemo izvor imena: razlog lahko poiščemo v zgodovini, ko je bil šolski koledar prilagojen kmečkemu prebivalstvu in ritmu njihovih opravil, zato včasih šolarji niso imeli polnih poletnih počitnic, kot jih imamo danes, saj so jih izkoristili že med letom zaradi sezonskih kmečkih opravil. Jeseni so tako v času krompirjevih počitnic otroci pomagali pobirati krompir.

Izraz »krompirjeve počitnice« se je v vsakdanjem pogovornem jeziku v Sloveniji prvič uveljavil z uvedbo jesenskih počitnic v šolskem letu 1933/34. Prevzeli smo ga iz nemškega kulturnega okolja, kjer te počitnice poimenujejo »Kartoffelferien«.

Včasih so čas in število dni počitnic odrejali glede na vrsto dela na področju šole (zaradi trgatve so denimo leta 1928 v Kostanjevici na Krki določili jesenske počitnice med 1. in 7. oktobrom, štiri leta pozneje pa le med 13. in 15. oktobrom).

Zanimivo je, da se ta izraz ohranja še danes, čeprav je v Sloveniji v času krompirjevih počitnic krompir načeloma že pobran in večina dijakov ta čas izkoristi za počitek ne pa delo na njivi.